Nedan hittar du de vanligaste frågorna som kommit till oss. Saknar du något svar så tveka inte att kontakta oss på Salus mea.
Salus meas mobila trygghetslarm är en app som larmar personal eller anhöriga som är förvalda. Ett röst- eller videosamtal kopplat upp automatisk för att lättare kommunicera och bättre bedöma situationen. Appen visar en karta som beskriver var larmbäraren befinner dig. Om du valt att ansluta till larmcentral så kopplas larmet automatiskt dit förvalda tider eller om inte personal eller anhörig först svarar.
Notera att Salus mea är tyst, ingen ljudsignal när larmet aktiveras. Endast en diskret vibration utlöses som kvittens att larmet aktiverats.
iPhone
Kräver iOS 13.0 eller senare.
Android
Kräver 8.1 eller senare.
Kontakta oss genom att klicka på länken här eller någon av våra återförsäljare för prisinformation.
Ett schysst sätt att betala för Salus mea om du valt att använda den gratis-versionen är att sprida ryktet så fler vågar gå ut och slipper känna sig isolerade i hemmet. Nya funktioner som tillgodoser fler behov kommer att göras tillgängliga löpande och lanseras här på webben, håll utkik.
O.B.S! Kommersiella användare får endast använda Salus mea kostnadsfritt för teständamål under en begränsad tid.
Larminformation skickas till förvalda larmmottagare som kan se din position på en karta. Mikrofonen och kameran fångar upp ljud och bild från larmsituationen. Det finns också möjlighet att kommunicera via en textchat.
Du kan när som helst gå tillbaka och titta i din personliga larmhistorik, Inställningar > Min larmhistorik
Salus mea erbjuder certifierad larmmottagning som kan kopplas direkt till vårdpersonal, eller befintlig larmcentral som sekundär larmmottagning. Larmmottagning i egen regi och hantera larmkedjor efter behov är en viktig del av mobilt arbetsätt. Kunden kan på detta sätt ta kontroll över alla trygghetslarm och larmdata i realtid så verksamheten kan fokusera ökad kvalitet genom analys av data.
Ja, Salus mea ersätter behovet dagens trygghetslarm, certifierade stationära trygghetslarm och GPS-larm som inte är certifierade och därmed inte uppfyller kraven. Läs mer om certifierade trygghetslarm här
Ingen fara. Avbryt larmet så blir alla larmgruppen informerad.
Det beror på aktiviteten. När ett larm är aktivt används både kameran för att filma och GPS’n för att visa positionen, detta dränerar batteriet väsentligt.
Övriga funktioner kommer att påverka förbrukningen något, appen behöver lyssna efter aktiviter från sensorerna som är aktiva i bakgrunden. När Salus mea endast ligger i bakgrunden förbrukar batteriet minimalt.
I de fall telefonen inte har möjlighet att skicka larmet via internet skickas det istället via SMS.
Det fungerar på samma sätt som i Sverige, kontrollera så att ditt SIM-kort fungerar i det landet där du kommer befinna dig.
Salus mea fungerar med alla typer av SIM-kort, därför behöver hela telefonnumret med landsnummer användas.
Ska du skriva mobilnummer med landsnummer tar du bort första nollan och byter ut mot + och sedan landsnumret.
Exempel: Ska du skriva ditt svenska mobilnummer 0701122334 med landsnummer så tar du bort första nollan och skriver +46.
Alltså +46 701122334
Tryck på en larmgrupp, personal eller anhörig för att öppna vyn, välj Videosamtal/Ring mig
I några fall kan inte videosamtal ringas direkt, du kan istället skicka en förfrågan om att bli uppringd.
Vilka funktioner som finns tillgängliga i vyn bestäms av vilken roll du har i Salus mea, enskild, personal eller anhörig.
Tryck på en larmgrupp, personal eller anhörig för att öppna vyn, välj Följ mig
När du aktiverar Följ mig skickas en push-notis med en länk till en karta där din position visas fram tills dess att du avbryter funktionen.
Vilka funktioner som finns i vyn bestäms av vilken roll du har i Salus mea, enskild, personal eller anhörig.
GPS används bara när ett larm är aktivt. Noterar att symbolen i statusfältet (pilen) inte betyder att GPS är aktiverat, den indikerar att platstjänster är aktiverat. När du delar din plats genom att använda Följ mig-funktionen så används inte GPS-noggrannhet detta för att spara på batteritiden. Kontinuerlig användning av GPS kan kraftigt minska batteritiden.
När telefonen befinner sig inomhus kan det vara svårt för mobilens inbyggda GPS att få kontakt med satelliterna. Genom att använda inomhuspositionering förbättras noggrannheten på telefonens position när du är ansluten till ett trådlöst nätverk, Wi-Fi eller Beacons.
Beacons (iBeacon/Eddystone) fungerar på ett liknande sätt som att använda Wi-Fi (accesspunkter). Dessa kommunicerar genom Bluetooth och är batteridrivna som ger en enkel installation. Beacons ger en utökad funktionalitet vid inomhuspositionering, visa vilket rum och våningsplan. Beacon kan även kopplas till trygghetszoner och skapa fler funktioner.
För att lättare hitta larmplatsen, kan fastighetsritning kopplas till platsen som visas då på kartan.
Ett statusfält som visar information som kan kritisk och viktig att ta hänsyn till. Exempelvis ”Internåtkomst saknas!” som innebär att larm istället skickas via SMS. Statusfältet ska ge användaren information om saker som är viktiga att känna till och i vissa fall kan kräva en aktiv åtgärd men inte nödvändigtvis.
Du kan enkelt ändra din behörighetskod i appen, gå till Min profil
Har du glömt bort din behörighetskod och du kan inte komma åt Min profil eftersom du har ett pågående larm. Kontakta din administratör som kan hjälpa dig genom att loggin i larmportalen.
The app is not yet translated to English, but you can install it if your phone is set to use english language for testing.
Du behöver bli inbjuden av någon som redan har Salus mea, sedan är det bara att följa instruktionerna i inbjudan för att komma igång.
O.B.S! Kommersiella användare får endast använda Salus mea kostnadsfritt för teständamål under en begränsad tid.
Öppna appen och gå till Min profil för att ändra namn och behörighetskod.
Öppna appen och gå till Inställningar > för att ändra inställningar och anpassa funktionerna.
Larm kan aktiveras på flera enkla sätt:
Öppna appen, tryck och dra åt höger på området som är markerat med texten “Dra för att larma”.
För att göra det enkelt så har vi skapat en funktion som skapar en kontakt i din adressbok som heter Hjälp. Läs mer här Inställningar > Skapa en hjälpkontakt
För att aktivera ett larm Säg “Hej Siri, ring hjälp” om du använder en iPhone/iPad/Apple Watch eller “Hey Google, ring hjälp” om du använder en Android-enhet.
Det går naturligtvis lika bra att ringa Hjälp-kontakten på vanligt sätt för att aktivera ett larm med Salus mea.
Timerlarm låter dig sätta en tid som automatiskt startar ett larm då den angivna tiden löper ut.
Om du skulle befinna dig utanför täckning eller om telefonen är avstängd då nedräkningen löper ut kommer Salus meas server att aktivera larmet och skicka larmet till dina mottagare utan telefonens hjälp.
Tryck och håll ner knappen på din trådlösa larmknapp i 3 sekunder, tills larmet aktiveras.
Ett larm aktiveras automatiskt med Salus mea om falldetektering på Apple Watch används.
Läs mer om hur du kan använda falldetektering med Apple Watch SE eller Apple Watch Series 4 eller senare kan upptäcka allvarliga fallolyckor och ringa nödsamtal åt dig, om det behövs. Läs mer här https://support.apple.com/sv-se/HT208944
För att göra det enkelt så har vi skapat en funktion som skapar en kontakt i din adressbok med telefonnummer +46103340290 som heter Hjälp. När du ringer kontakten Hjälp så aktiveras larmet i telefonen. Läs mer här Inställningar>Skapa en hjälpkontakt
Tips!
Larmmottagning
Här skapar en administratör hos kunden larmkedjan, när enskild larmar gå larmet först till personal och sedan till larmcentral, eller tvärtom. Anhöriga kan även göras delaktiga i larmkedjan.
Syftet med funktionen är att öka din trygghet. Om du plötsligt skulle försvinna, något som skulle vara helt oförklarligt för dina anhöriga eller vårdgivare. I detta fall kan anhörig eller vårdgivare begära att ta del av din senast kända position.
Vem som har möjlighet att begära det och under vilka omständigheter registreras i ett samtycke. En begäran registreras och rapporteras till huvudman.
När man larmar vill man att rätt kamera ska filma. Om telefonen exempelvis är fäst på ytterkläderna med ett ”Clip” behöver Framåtvänd kamera vara aktiv vid ett larm.
En trådlös larmknapp är ett tillbehör, det kommer att läggas till fler tillbehör.
Gå till Inställningar > Lägg till tillbehör. Tryck på “Lägg till larmknapp” och följ instruktionerna på skärmen.
Har din larmknapp tidigare varit ansluten kan den identifieras som upptagen när du försöker lägga till den i Salus mea. I det läget behöver du trycka och hålla inne knappen i minst 10 sekunder för att den ska återställas och identifieras som ledig.
Gå till Inställningar > Lägg till tillbehör.
Ett långtryck eller svep till vänster (beroende på vilken telefon du använder) på den larmknappen du vill ta bort.
Svara ”Ja” när du får frågan om du vill ta bort din larmknapp.
Platser en sparad plats, ett Wi-Fi eller en Beacon, varje accesspunkt/router är en plats.
Om du är ansluten till ett sparat Wi-Fi eller inom räckhåll för en Beacon används den sparade information för att beskriva platsen som ett tillägg till adressen t.ex. ”Hittepåvägen 5, våning 3, lägenhet 25, sovrum”.
Läs mer om platser här ”Populära frågor>Hur fungerar inomhuspositionering”.
I appen under Inställningar > Min larmhistorik
Läs mer om hjälpkontakt här ”Hur larmar jag vid en nödsituation > Hur fungerar Hjälpkontakt?”.
En portal där personal kan administrera enskilda, personal, grupper, anhöriga, trygghetszoner, platser, larmplan och larmhistorik.
Utöver att larma till andra app-användare kan larm kopplas till extern larmcentral, dock krav på att den är certifierad för trygghetslarm. Om en extern larmcentral används, kommer de att agera enligt larminstruktioner som finns reglerat i ert avtal. Larmcentralens beslut om åtgärd grundar i huvudsak på medhörning.
Salus mea larmmottagning är certifierad som ARC (Alarm Receiving Center) enligt SCAIP. Tjänsten gör det möjligt för vårdgivare att skapa larmmottagning i egen regi.
Kontakta oss så berättar vi mer om detta.
Salus mea behöver tillstånd att använda funktioner i din telefon, i första hand för att ge dig situationsanpassade sätt att larma. Appen behöver även tillstånd till dina kontakter så att du kan välja vilka som är dina larmmottagare. Annan viktig information från telefonens sensorer, exempelvis GPS-sensorn för att skicka din position när du larmar. Kameran som filmar under tiden larmet pågår, videon streamas i realtid till dina larmmottagare.
Du kan när som helst ångra dig och återkalla ditt samtycke genom att gå till Inställningar>Integritetsskydd
Viktigt! Ändringar av Integritetsskydd kommer att påverka information som skickas till dina larmmottagare när du larmar. Det kan minska möjligheten att hitta dig och kunna hjälpa till. I de fall det blir en utredning kan funktioner som t.ex. spårning och video var till nytta.
Salus mea visar bara positioneringsdata i dessa fall, ett larm pågår eller när Följ mig är aktiverat.
Appen visar inte positioneringsdata under några andra situationer än dessa för att skydda din integritet.